ACTUEEL

NIEUWS

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

RESIST Festival haalt ruim 65.000 euro op voor #SheDecides

Erik Jan Harmens

Johan Fretz

Willem Bosch

Roxane van Iperen

Sarah Sluimer

GEPLAATST OP 10-02-2017 IN NIEUWS


Volle bak gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: het RESIST Festival, een benefiet voor het burgerinitiatief #Ploumen4Women, trok bijna 400 man. Aan het eind van de avond werd een cheque van € 65.231,68 overhandigd aan minister Ploumens gezinsplanningfonds She Decides.

Het RESIST Festival werd vorige week in het leven geroepen door schrijver Willem Bosch, als fundraiser voor burgerinitiatief #Ploumen4Women dat ontstond op Twitter. Samen met Pakhuis de Zwijger, uitgeverij Lebowski, Vrij Nederland en platenlabels Top Notch, Dapper en Noah's Ark besloot hij met een festival geld op te halen voor het gezinsplanningsfonds She Decides van minister Lilianne Ploumen. 

'Bosch had slechts tien dagen om het festival op poten te zetten, maar presenteerde een volwaardige festivalavond met zijn schrijverswederhelft Sarah Sluimer,' schreef Het Parool. 'Het programma bestond uit een flinke line-up sprekers, waaronder een videoboodschap van regisseur Steve McQueen die in Los Angeles verbleef, en een op verzoek geschreven Voetnoot van Arnon Grunberg. Een van de fijnste toespraken kwam van caberetier Johan Fretz, die pleitte voor 'radicale zachtmoedigheid'. Ook schrijver Roxane van Iperen wist de gevoelige snaar te raken toen ze vertelde over haar ontmoeting met een meisje in Rio de Janeiro, die door gangsters werd vermoord omdat ze zwanger raakte van een lid van een rivaliserende bende.' 

De sprekers werden afgewisseld door muzikale bijdragen van oa Linde Schöne, singer-songwriter Rachèl Louise - ze zong een zelfgeschreven lied over de Amerikaanse Women's March in januari - en Diggy Dex, die zijn klassieker Morgen Komt Het Goed liet horen.

Bianca Stigter sprak over Godwin's Law en Jiggy Djé pleitte voor universele liefde. De avond werd afgesloten met een spectaculair optreden van dichters en wapenbroeders Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer, die het vijfde duet lieten horen uit hun dichtbundel Duetten.

Off stage was er ook genoeg te zien en te doen: een film van Beri Shalmashi, een pop-upmuseum met de expo I Am So Angry, I Made a Signeen speciale editie van de podcast Schaap vangt Botje en er werden gratis posters uitgedeeld en gesigneerd door kunstenaar en feministe Sarah Maple.

Het idee voor RESIST ontstond toen Donald Trump de ‘Global Gag Rule’ invoerde, waarbij 575 miljoen die naar educatie, anticonceptie en abortus voor vrouwen in ontwikkelingslanden in één pennenstreek werd afgeschaft. Minister Ploumen nam vervolgens het initiatief om namens Nederland zelf een internationaal fonds op te zetten.

'Daarna is er op Twitter door een paar mensen bedacht, laten we alvast een rondje lappen en dat is een beetje uit de hand gelopen,' zei organisator Willem Bosch in de uitzending van 3voor12. 'Daarna kwamen mensen van Uitgeverij Lebowski en Top Notch en Pakhuis de Zwijger bij me of we niet iets konden organiseren met artiesten en sprekers.' 

Benieuwd naar de complete avond? Kijk hier terug.

     

ACTUEEL

MEER


Vacature: Stage (bureau)redactie Lebowski Publishers

Vacature: Stage (bureau)redactie Lebowski Publishers

We zijn per 1 september 2020 op zoek naar een leuke nieuwe stagiair(e) op de (bureau)redactie. Reageren kan tot 1 juni.

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

In de media: 'Het zal je moeder maar wezen' van Karin Bruers

Karin Bruers publiceerde op 24 april haar roman, Het zal je moeder maar wezen. Daar werd over gesproken en geschreven. Hier vind je een overzichtje van de media-aandacht tot nu toe. 

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

#Ikleesthuis: ook in mei veel korting op e-books van Lebowski

Quarantaine betekent meer leestijd! Dit zijn kortingsacties die gelden voor onze e-books in mei 2020.

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Johan Fretz schrijft een van de drie verhalen van 3PAK, geschenkboek tijdens de Boekenweek voor Jongeren

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen (ism illustrator Floor van het Nederend) maken bekend dat zij de drie korte verhalen in 3PAK schrijven. 3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands. 

Podcast: Martijn Simons over 'De Hollandse droom', in Lopen met Lebowski #23

Podcast: Martijn Simons over 'De Hollandse droom', in Lopen met Lebowski #23

Luister hier de 23e podcast in de reeks Lopen met Lebowski. Redacteur Jasper Henderson spreekt auteur Martijn Simons over zijn nieuwe roman De Hollandse droom, terwijl ze door het decor van de roman lopen: Amsterdam-Oost.

'Wraak' van Wouter Laumans en Marijn Schrijver op longlist Brusseprijs 2020

'Wraak' van Wouter Laumans en Marijn Schrijver op longlist Brusseprijs 2020

Zojuist werd bekendgemaakt dat Wraak, het vervolg op Mocro Maffia door Wouter Laumans en Marijn Schrijver, op de longlist staat van de Brusseprijs 2020.