LIVEBLOG: Lebowski in tijden van lockdown
Tip van de redactie: Olaf Tempelman schrijft in de Volkskrant over veiligheidsrituelen
6 juli - Het dragen van een konijnenpootje en andere rituele maatregelen tegen onheil vinden we sinds de groei van de wetenschap onnodig. Maar hoe groot is de rol van wetenschap bij het opstellen van bijvoorbeeld maatregelen tegen corona? Is de anderhalvemetersamenleving niet ook gewoon een aloude bezwering? Het antwoord van Olaf Tempelman lees je hier.
Leon Verdonschot praat in de podcast Achter het Spoor over Maastricht, Amsterdam en de muzieksector tijdens de coronacrisis
1 juli - In de podcast Achter het Spoor praten Ron Meyer en Timoer Reijnders vanuit de Mijnstreek over wat er gebeurt in hun stad en de wereld. In deze aflevering spreken ze met Leon Verdonschot over zijn documentaires, zijn twee woonplaatsen en de muzieksector in tijden van cororna.
Arnon Grunberg schrijft een brief aan Christian Drosten: 'U bent mijn lievelingsviroloog'
29 juni - Voor Humo richt Arnon Grunberg maandelijks het woord tot een markant figuur uit het nieuws. Aan viroloog Christian Dorsten schrijft hij: 'U kijkt naar de wereld met permanente weemoed in uw ogen, zoals heden ten dage menigeen naar de wereld kijkt met permanente strijdlust in de ogen. U lijkt het virus te willen bestrijden met weemoed.' Lees hier verder.
Arnon Grunberg beantwoordt grote vragen over de coronacrisis: wat zal er veranderen? En wat geeft ons hoop?
29 juni - Het Goethe Instituut stelt Arnon Grunberg drie belangrijke vragen over de coronacrisis. Hij beantwoordt ze met betrekking tot zijn thuisland Nederland, én zijn huidige woonplek New York. Lees het (Engelstalige) interview hier.
Erik Jan Harmens schreef brieven aan zijn zoon: 'Elke brief eindigt met een variant op: "Heel veel liefs, ik hou van je"'
28 juni - Tijdens de coronacrsis besloten Erik Jan Harmens en zijn negentienjarige zoon brieven met elkaar uit te wisselen. Die brieven houden ze privé, maar zijn conclusies deelt Harmens wel: 'Net voor ik het loodje leg, wil ik me niet hoeven afvragen: Heb ik mijn kinderen wel vaak genoeg gezegd dat ik van ze hou?'. Lees hier de column in Trouw.
Ivo Victoria in De Morgen: 'Niemand kan alles goed doen, de hele tijd - maar vrijwel iedereen kan een paar dingen goed doen, een deel van de tijd'.
26 juni - De coronacrisis legt de systeemfouten van onze samenleving genadeloos bloot. Daarom zoekt Ivo Victoria naar manieren om verantwoorder met de wereld om te gaan. Bijvoorbeeld: minder vlees eten. Dan smaakt die ene keer barbecueën ook nog eens extra goed.
Ilja Leonard Pfeijffer sluit zijn reportages over Genua voor De Standaard af in een interview met Steven de Foer
21 juni - Sinds 12 maart bracht Ilja Leonard Pfeijffer verslag uit over de toestand in zijn woonplek Genua, Italië. Hij blikt terug op de reeks in een interview met Steven de Foer. 'Ons vastklampen aan decorum was onze vorm van verzet'. Lees het hier.
Saskia Noort: 'Nu we door het ergste heen zijn, blijkt ons land verdeelder dan ooit'
20 juni - Saskia Noort blikt in het AD terug op het begin van de crisis, toen er nog gedroomd werd van een beter, gezonder en liefhebbender Nederland ná het virus. Nu blijkt dat er niets is opgelost. Sterker nog: verdeeldheid lijkt groter dan ooit. Lees hier verder.
Leon Verdonschot in een open brief voor REVU: 'Zorgmedewerkers verdienen niet alleen een applaus, maar ook een beter salaris'
19 juni - De mederwerkers in de zorg ontvingen de afgelopen maanden lovende woorden voor de manier waarop de Nederland door de coronacrisis helpen. Desondanks stemden kamerleden van de VVD, het CDA, de ChristenUnie en D66 tegen een hogere beloning. Leon Verdonschot spreekt hen aan.
Tip van de redactie: Opium op Oerol, maar dan zonder Oerol
18 juni - Ook theaterfestival Oerol werd wegens de coronacrisis afgelast. Toch zendt NPO deze week een dagelijkse reeks uit vanaf het nu stille Terschelling. Cornald Maas praat met artiesten die op het festival hadden moeten staan, Splinter Chabot interviewt eilandbewoners en Ruben Terlou doet zijn best bijzondere vogels te fotograferen. Ideaal voor een half uurtje dagelijkse ontspanning.
Arnon Grunberg praat in Brainwash Special over het leven na corona
14 juni - In de tweede Brainwahs Special: Over Leven na Corona ontvangen Marcia Luyten en psychiater en filosoof Damiaan Denys schrijver Arnon Grunberg, filosoof en politicoloog Haroon Sheikh, en hoofdeconoom bij ABN AMRO Sandra Phlippen. Nu de samenleving weer langzaam op gang komt, praten zij over de mogelijke gevolgen van de pandemie. Wat betekent het virus bijvoorbeeld voor de economie en de manier waarop we met elkaar omgaan? Kijk het gesprek hier terug.
Saskia Noort: 'In mijn vriendenkring houdt borstkanker huis als ware het corona'
13 juni - In een gemiddelde week sterven er ongeveer evenveel mensen aan kanker als er overleden aan corona op het hoogtepunt van de epidemie. Toch moet wie slecht nieuws krijgt, dat nu in zijn eentje verwerken. Saskia Noort vreest daarom de noodwet van Hugo de Jonge, schrijft ze in het AD. 'De dodelijkste bijwerking van de pandemie is eenzaamheid'. Lees hier verder.
Ivo Victoria bezoekt zijn favoriete restaurant: 'Heerlijk om in de nabijheid van vreemde lichamen te vertoeven'
12 juni - Nu het aantal besmettingen afneemt, ziet Ivo Victoria bij zichzelf en zijn omgeving een toename van 'het Lotto-gevoel': de kans om het virus te krijgen voelt ongeveer net zo groot als de kans om de Lotto te winnen. Dat is vast onverstandig, schrijft hij in De Morgen, maar: 'Eerlijk is eerlijk: ik genoot.'
Arnon Grunberg keert terug naar New York en schrijft het slot van zijn reportage over Amerika in coronatijd
11 juni - Arnon Grunberg maakte een treinreis van New York naar Miami. Hij schreef portretten van de steden die hij onderweg aandeed, om een beeld te krijgen van de VS in een roerige periode. Vandaag publiceert het NRC het slotstuk over spookstad Miami Beach.
Willem Vissers: 'Opeens zag fotograaf Guus Dubbelman dingen waar hij normaal aan voorbij zou gaan'
9 juni - Ook de Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman kon de afgelopen maanden niet reizen. Daarom legde hij het dagelijks leven van zijn kinderen en kleinkinderen vast. Willem Vissers schrijft hier over de fotoserie van zijn collega.
Johan Fretz: 'Onze burgemeester gaat helemaal nergens heen. Ze blijft.'
5 juni - Johan Fretz schrijft in het Parool over de twee maten waarmee gemeten wordt in de anderhalvemetersamenleving. 'Erik Dijkstra en zijn collega Willemijn Veenhoven trakteerden Halsema op zinnen als ‘Ik voel me hier niet veilig bij als Amsterdammer’. De dag erna zouden hun collega’s alweer praten over hoe we straks veilig met honderden mensen in een vliegtuig kunnen zitten.'
Willem Vissers beschrijft hoe zijn gehandicapte zoon Samuel de lockdown heeft doorstaan (spoiler: heel goed).
4 juni - Willem Visser schrijft in de Volkskrant over zijn gehandicapte zoon Samuel, en de rust die de quarantaine voor het hele gezin met zich meebracht. 'Elf weken zat hij meestal tevreden in zijn hoekje op de bank met de iPad, terwijl we ons bleven verwonderen hoe handig hij met dat ding omgaat.' Lees het artikel hier.
Claudia de Breij is geen kunstenaar, maar een vliegtuig, schrijft ze in het NRC
3 juni - Claudia de Breij ziet veel overeenkomsten tussen vliegreizen en het theater. Toch krijgen de twee andere mogelijkheden in het 'nieuwe normaal'. Haar oplossing lees je hier.
Arnon Grunberg documenteert zijn treinreis van New York naar Miami in het NRC: zo ziet de VS eruit in tijden van corona (en protest)
2 juni - In een dagelijkse serie voor het NRC gaat Arnon Grunberg opzoek naar de aarde van de VS tijdens de coronacrisis. Hij reist van New York naar Miami en verkent de steden die hij passeert. Ondertussen verspreiden de protesten tegen racisme zich door het land. Lees hier de portretten van Amerikaanse steden in woelige tijden.
Joost Vandecasteele bejubeld op Radio1 alvast het volgende virus om het milder te stemmen
31 mei - Omdat 'dictators en andere verwende nesten' nog wel eens gevoelig willen zijn voor gevlei, neemt Joost Vandecasteele het zekere voor het onzekere en schrijft hij een ode aan het volgende virus. De lofzang is hier te beluisteren.
Makers en liefhebbers van cultuur organiseren Cultuur in Actie!: een online demonstratie voor het belang van de culturele sector
30 mei - De coronacrisis raakt de culturele sector hard, en de steunmaatregelen van het kabinat schieten vaak te kort. Daarom organiseert Cultuur in Actie! een online demonstratie voor bredere financiële ondersteuning én bewustwording. De livestream, waarin telkens nieuwe deelnemers tien minuten spreken over het belang van cultuur, wordt tussen 30 mei en 5 juni twaalf uur per dag uitgezonden op de website van Cultuur in Actie!. Heb je zelf een sterke band met cultuur? Dan kun je je op dezelfde website aanmelden voor deelname.
Boekhandel Broekhuis Enschede sluit het project 'Muur van Veerkracht' af
30 mei - Tijdens de quarantaine projecteerde boekhandel Broekhuis in Enschede tachtig inspirerende coronaboodschappen op zijn gevel. Schrijvers als Marian Pauw, Saskia Noort en Herman Finkers namen deel aan het project en brachten met hun citaten licht in donkere tijden. De teksten zijn terug te vinden op de Twitterpagina van Broekhuis.
Annemarie Haverkamp moest voor het eerst weer naar het ziekenhuis met haar gehandicapte zoon. Ze werd met de neus op de feiten gedrukt
30 mei - 'Drie maanden lang was Job nauwelijks gehandicapt. In onze quarantainebubbel lag hij gewoon als 16-jarige op de bank, in een huis dat volledig is aangepast'. Even lang hoefde Annemarie niet met haar zoon naar het ziekenhuis. Nu ze daar wel weer is, is dat wennen, schrijft ze in haar column in het De Gelderlander.
Jonah Falke blikt terug op zijn reportageserie over Achterhoekse ziekenhuizen tijdens corona
29 mei - Gerco Mons interviewt Jonah Falke over de tijd die hij doorbracht in Achterhoekse ziekenhuizen, voor zijn serie coronakronieken in de Gelderlander. ''Voor het eerst in m'n leven ervoer ik echt die journalistieke prikkel. Dat je daar wil zijn, waar het allemaal gebeurt. Ik zei tegen mijn moeder, dat als het oorlog was geweest, dat ik het ook had willen zien. Met mijn eigen ogen. Ze vroeg nog: kan dat niet telefonisch?''
Tip van de redactie: Universiteitsblad Vox en alumniblad Radboud Magazine brengen gezamenlijk een magazine uit over de impact van de coronacrisis op de universiteit
28 mei - De Radboud Universiteit werd voor het eerst gedwongen gesloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu gebeurt het opnieuw. Annemarie Haverkamp, hoofdredacteur van Vox, wil de impact tonen van de pandemie op de academische wereld. Daarom verschijnt de uitgave 'Radboud in coronatijd', over onder andere de toekomst van studenten en digitaal onderwijs. Meer informatie en een bestelmogelijkheid vind je hier. Volgende week verschijnt een pdf-versie van het magazine.
Roxane van Iperen: 'Terwijl alle ogen op de ziekenhuizen waren gericht, trok in de verpleeghuizen de dood in polonaise door de gangen'
27 mei - Roxane van Iperen schrijft in Vrij Nederland over ongelijkheid in de zorg. Terwijl ziekenhuizen met elk mogelijk middel worden toegerust, moet het personeel in de thuis-, verpleeg- en gehandicaptenzorg het zonder enige bescherming stellen. De onevenheid bestond al jaren, maar is nu zichtbaarder dan ooit.
Sarah Meuleman start 'Friday Write Day' op haar Instagrampagina
25 mei - Sarah Meuleman kreeg al langer berichtjes met vragen naar schrijftips. Ze antwoordde niet, omdat ze zelf ook zoekende en groeiende is. Maar wie heeft dan wel de wijsheid in pacht? Het antwoord is natuurlijk: niemand. Daarom deelt ze vanaf nu haar ideeën en beantwoordt elke vrijdag een ingestuurde schrijfvraag op haar Instagrampagina.
James Worthy: 'Amsterdam is helemaal niets zonder onze lieve vrouwe'
25 mei - James Worthy zit op een bankje voor het ziekenhuis en wacht. In Het Parool beschrijft hij de mensen die hij ziet: pasgeboren baby's, een meisje met 'I love Justin Bieber' op haar gips. Lees hier zijn kleine ode aan de Amsterdamse zorg.
Stefano Keizers houdt in 'Spijkers met koppen' zijn spreekbeurt over het coronavirus
23 mei - In 'Spijkers met koppen' op npo radio 2 geeft Stefano Keizer een spreekbeurt. Hij bekijkt het coronavirus als een parkiet of cavia: 'Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leuk vind en er al best wel veel van weet. Het coronavirus is makkelijk te krijgen, en goed te houden met andere huisdieren. Daarom werd het al snel populair bij mensen over de hele wereld.'
Arnon Grunberg schrijft over mobiliteit en de betekenis van 'thuis zijn' tijdens corona in de Correspondent
23 mei - Tussen 2013 en 2016 schreef Arnon Grunberg als 'correspondent Hotelmens' over de menselijke behoefte aan 'Heimat' en de vraag waar men thuis is. Nu is 'correspondent Hotelmens' uit het graf opgestaan voor een artikel over Heimat ten tijde van corona. 'De receptionist van de toekomst [zal] vragen: "Hoe laat wilt u morgen doodgaan?"'
Johan Fretz hoopt stiekem op een wonder: dat het virus zal verdwijnen, door pure wilskracht
23 mei - Ook Johan Fretz verlangt naar een gevoel van normaliteit, schrijft hij in Het Parool. Niet naar het nieuwe normaal, maar naar het oude. Daarom heeft hij wel begrip voor alle mensen die het virus willen verslaan met niet meer dan 'gewoon wat goede wil'.
James Worthy: 'Als ze een haaienvin zien, is het te laat'
22 mei - James Worthy schrijft in Het Parool dat hij de laatste tijd vaak aan de film Jaws denkt. ' We staan allemaal op het strand. De zon schijnt. Naast de pier staat een groot podium. De burgemeester spreekt, een strandwacht spreekt, een oceanoloog spreekt'. Lees hier de hele column.
Jasper Henderson interviewt Israëlische auteur Nir Baram voor BorderKitchen
21 mei - 3 juni interviewt onze hoofdredacteur Jasper Henderson de Israëlische schrijver Nir Baram over zijn nieuwe boek Aan het einde van de nacht (De Bezige Bij). Meekijken is gratis, via de website van BorderKitchen.
Sander Pleij praat in zijn podcast MENS met schrijfster en filosofe Miriam Rasch
21 mei - Miriam Rasch schreef het essayistisch werk Frictie: ethiek in tijden van dataïsme over het belang van ruwheid en weerstand in een wereld waar strakke apparaten en onzichtbare algoritmes elke oneffenheid gladstrijken. Sander Pleij, die zelf een roman rond dit thema schreef, gaat met haar in gesprek. Beluister het interview hier.
Anneleen Van Offel schrijft een week lang columns in het kader van 'De mening' in De Standaard
21 mei - Schrijver Anneleen Van Offel kennen we als fundamenteel genuanceerd. 'Sinds Hier is alles veilig (haar debuutroman die zich afspeelt in Israël, red.) uit is, heb ik al mogen ondervinden dat dat graag geïnterpreteerd wordt als 'geen mening hebben', of zelfs 'geen ruggengraat hebben'. Dat is op zich al veelzeggend voor onze samenleving. Maar niet oordelen en geen mening hebben is niet hetzelfde', vertelt ze op haar Facebookpagina. Toen De Standaard haar vroeg om een week lang columns te schrijven in het kader van De Mening, zei ze dus meteen ja. Lees hier haar stukje van vandaag: 'Deze tijd gaat over adem' (€).
Houtekiet publiceert De afstand, een bundel met brieven die 24 Vlaamse auteurs schreven tijdens corona
20 mei - De afstand geeft een herkenbaar en toch persoonlijk inkijkje in de gevoelens en overwegingen die de coronacrisis teweeg bracht bij 24 Vlaamse auteurs, waaronder Joost Vandecasteele en Anneleen van Offel. Onder de slagzin 'De afstand brengt ons dichterbij' gaat de volledige opbrengst naar 'Dokters van de wereld'. De bundel verschijnt vandaag. Bestellen doe je hier.
Ivo Victoria gaat live en interactief in gesprek over zijn roman Alles is OKÉ voor Editio
20 mei - Vanaf 27 mei organiseert Editio een reeks interactieve online bijeenkomsten voor schrijvers en lezers. In elke aflevering praat Marlies Bonneke met een schrijver over zijn/haar werk en schrijfproces. Woensdag 27 mei, om 20.00 uur, bijt Ivo Victoria de spits af. Kijk mee en leer van de meesters in het vak!
Claudia de Breij neemt in haar column in de VARAgids miljoenenbedrijven op de hak
19 mei - ''Too big to fail.' De engel lachte even. Dat zal mijn Baas grappig vinden. Hij leidt de grootste onderneming ter wereld'. Lees hier het vervolg van dit hedendaagse 'sprookje'.
Willem Visser: 'Op 18 april was zijn begrafenis, imponerend als ware hij een staatsman'
19 mei - Veel gemeenten in Limburg zijn zwaar getroffen door corona. Eén van die gemeenten is Eijsden-Margraten, waartoe het dorp Banholt behoort. Willem Visser schrijft in de Volkskrant over de manier waarop het dorp omgaat met de dood van de geliefde pastoor René Graat. 'In zijn parochie leeft hij voort'.
Arnon Grunberg: 'De beste wonden etteren door, de schrijver beschrijft het etteren'
18 mei - In de Volkskrant schrijft Arnon Grunberg over een onverwacht kaartje van de postbode. Dat kaartje zette hem aan het denken, over schrijvers die de woorden vinden voor wat velen voelen, of juist voor wat zij hopen níet te voelen.
Johan Fretz in de BKB Lunchlezing: 'Kunst is altijd belangrijk. Maar als je dat gaat uitleggen, verlies je'
18 mei - In de Lunchlezing van BKB vertellen inspirerende personen in dertig minuten over wat hen bezighoudt tijdens de coronacrisis. Vandaag praat Johan Fretz over kunst: 'Hoogtijd om ons niet meer in de verdediging te laten drukken door politici die alleen de waarde inzien van zaken die in getallen zijn uit te drukken'.
Saskia Noort: 'We zijn doodenge mensen aan het worden'
16 mei - Saskia Noort maakt zich in het AD zorgen om alle maatnemers die er een sport van maken iedereen de les te lezen. Vooral omdat ze de neiging ook in zichzelf ziet. 'De coronadeuger blijft binnen. Thuis. Staycation. Heerlijk. Ze hield toch al niet van verjaardagen. [...] En vakantie? Een walgelijke gewoonte'.
Arnon Grunberg schrijft een korte verhandeling over lezen voor de VPRO Gids
16 mei - Voor de lezers met weinig tijd: Arnon Grubergs verhandeling over lezen heeft weinig woorden nodig om een reeks ideeën en observaties uit de doeken te doen. 'Omdat de tekst zelf niet neutraal is, is het moeilijk vol te houden dat lezen een neutrale bezigheid is.'
Annemarie Haverkamp schrijft voor de Gelderlander over haar gehandicapte zoon: 'Job lijkt gemaakt voor quarantaine'.
16 mei - Niet iedereen kijkt zonder voorbehoud uit naar het einde van de quarantaine. Annemarie Haverkamp ziet dat haar zoon Job (16) baat heeft bij de rust. Ze vraagt zich af of ze in het 'oude bestaan' te veel van hem vroeg. Lees de column hier.
Verhalen uit Café Helmers met Jan van Mersbergen en Ivo Victoria
15 mei - Omdat we juist in tijden van crisis de kroeg missen, lezen schrijvers op initiatief van Gilles van der Loo hun favoriete horecaverhalen voor in een verlaten Café Helmers. In deze uitvoering zijn Jan van Mersbergen en Ivo Victoria aan de beurt. De video's vind je op de website van Het Parool.
Tip van de redactie: Doe de lockdown-test
15 mei - Voor iedereen die af en toe de weg kwijt raakt in het 'regeldoolhof van de anderhalvemetersamenleving' heeft de Volkskrant een handige quiz samengesteld. Bij elke herkenbare situatie kies jij of die wel of niet is toegestaan. Kom je eruit zonder een boete?
Ivo Victoria kan geen open brief over de waarde van kunst meer zien of lezen
15 mei - Ivo Victoria is ze kotsbeu, alle open brieven over waarom kunst en cultuur belangrijk zijn, schrijft hij in zijn column in De Morgen. 'Hebben wij werkelijk geen andere keuze dan telkens als een murw geslagen hond bij de overheid te gaan vragen om een paar extra stokslagen?'
De voelsprieten van Mick Johan tasten de toekomst af, schrijft hij zijn redacteur Roel
14 mei - In zijn nieuwste brief aan zijn redacteur Roel schrijft Mick Johan dat angst een slechte raadgever is, zeker als het gaat om een boek dat een instant cultklassieker had kunnen zijn. Zijn zoon (8) vreest niets: die tekende een werk getiteld 'De Dood wacht op je'. De hele brief vind je op het Lebowski Blog.
Tip van de redactie: Ilja Leonard Pfeijffer pleit tegen steun voor de toeristensector. 'Het is alsof ik Grand Hotel Europa voor niks heb geschreven'
13 mei - Ilja Leonard Pfeijffer schrijft in HP/De Tijd dat hij het geen goed idee vindt als we de toeristensector met financiële steun proberen te redden. 'Het is alsof ik Grand Hotel Europa voor niets heb geschreven. De vicepresident van de Europese Commissie, Frans Timmermans, heeft mijn roman nog vol vuur aangeprezen in het televisieprogramma van Eva Jinek, maar op het moment dat hij en zijn commissie de kans hebben beleid te maken, valt hij terug op fantasieloos verheerlijken van de vroegere status quo.' Lees de column hier.
Saskia Noort, Hedy d'Ancona en Jan Slagter over stereotypering rondom ouderen: 'Weg met termen als "kwetsbaar dor hout"'
13 mei - Auteur Saskia Noort, oud-politicus Hedy d'Ancona en directeur van Omroep Max Jan Slagter gaan in 'M' in gesprek over de stereotypering van ouderen. Nu enerzijds Judi Dench op 85-jarige leeftijd als covermodel op de Britse Vogue staat, en anderzijds de coronacrisis ouderen aan hun huis kluistert, vinden zij het hoog tijd voor dit gesprek. Luister hier wat er volgens hen anders moet.
Sander Pleij interviewt Paolo Giordano voor BorderKitchen over zijn essay 'In tijden van besmetting'
13 mei - Sander Pleij sprak een uur via Zoom met Paolo Giordano (auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen) over zijn essay 'In tijden van besmetting' (De Bezige Bij). De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. Kijk het gesprek (in het Engels) hier terug.
Tip van de redactie: Etgar Keret deelt een kort verhaal in NYR Daily
12 mei - In een zeer kort maar bijzonder mooi verhaal vertelt Etgar Keret (vanuit het Hebreeuws naar het Engels vertaald door Jessica Cohen) over het belang van olijven (en empathie) aan het einde van de wereld.
Leon Verdonschot praat in Oeverloos met schrijver Wim Daniëls over zijn quarantaine-roman en de nieuwe 'coronataal'
11 mei - Wim Daniëls maakte van de quarantaine gebruik om een roman te schrijven. Daarover praat hij met Leon Verdonschot in de podcast Oeverloos. Verder hebben ze het over Cees Nooteboom, coronataal en mensen die klager over klagers.
Joost Vandecasteele schrijft de tekst voor de intrigerende videogame 'The Almost Gone'
11 mei - 'The Almost Gone' is een online avontuur, maar Joost Vandecasteele maakte het ook tot een ontroerend en volwassen verhaal over verlies, dood, en mentale gezondheid. Voor wie verveling vreest in een zomer zonder reizen: het spel verschijnt op 25 juni.
Erik Jan Harmens was nooit goed in gezichtsuitdrukkingen herkennen. Hij stelt voor: 'Teken een glimlach op je mondkapje'
10 mei - De coronacrisis brengt veel problemen met zich mee. Sommige van die problemen zijn wijdverspreid, andere zijn persoonlijker. Zo kan Erik Jan Harmens vanwege zijn autisme moeilijk gezichtsuitdrukkingen lezen. Mondkapjes maken dat niet makkelijker. Hij vertelt erover in Trouw.
Tip van de redactie: Abram de Swaan vergelijkt 10 mei 1940 en 10 mei 2020: 'Verkijk je niet op politici die zich presenteren als malloten'
10 mei - In een essay voor De Groene Amsterdammer maakt Abram de Swaan een vergelijking tussen 10 mei 1940 en 10 mei 2020. Hij waarschuwt: 'De huidige pandemie is weliswaar ellendig, maar nog niet catastrofaal. Samen met de mondiale recessie en het rechtsisme kan het daar wel op uitlopen'.
Saskia Noort schrijft column voor de slachtoffers van huiselijk geweld
9 mei - Saskia Noort schrijft wekelijks in het AD over nieuws dat haar raakt. De schrijfster is met haar gedachten bij personen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, met name in deze tijden.
Tip van de redactie: Max Pam schrijft in HP De Tijd over zijn portret van Michel Houellebecq en 'een virus zonder ballen'
8 mei - Max Pam was altijd al een liefhebber van Houellebecq. Toen hij de kans kreeg een werk te kopen van de kunstenaar Jed Martin, een romanpersonage van Houellebecq, greep hij die dan ook meteen. Dit leverde hem uiteindelijk zelfs het telefoonnummer van Houellebecq op. Lees de hele column hier.
Voor wie zich verveelt: richt eens een museum in met je eigen kunst (of die van je kinderen)
8 mei - Mick Johan deelt op Twitter de museumbordjes die zijn achtjarige zoon aan zijn tekeningen heeft toegevoegd. Het levert onverwachte wijsheden op. 'De wereld is eenmaal wreed'.
Anne Giesen: 'Terwijl de hele wereld ziek wordt, experimenteer ik met medicatie'
8 mei - Beter worden is al meer dan een jaar het eerste item op de to-do list van schrijver en Lebowski-stagiaire Anne Giesen. Ze schrijft over depressie in tijden van corona op het Lebowski Blog.
Frontaal goes digitaal: Martijn Simons draagt voor uit De Hollandse droom
6 mei - Martijn Simons zou 17 mei optreden bij literair event Frontaal in Rotterdam. Dat kan niet meer, maar als goedmakertje gaat hij de komende drie dagen voorlezen uit zijn kersverse roman De Hollandse droom op Instagram. Het boek heeft drie vertellers, dus kan hij er iedere dag eentje laten horen. Kijk mee op de Instagram-pagina van Frontaal.
Jonah Falke draagt in de #Tekstafette één minuut een tekst voor die hem door de coronacrisis heen helpt
6 mei - #Tekstafette is een initiatief van De Nieuwe Liefde waarin deelnemers op video een tekst delen die hen door de coronacrisis heen helpt. Jonah Falke leest voor uit het opiniestuk 'Lieve dichters, houd uw coronakunst voor uzelf!' (uit NRC) van dichter Delphine Lecompte. Bekijk en beluister hier.
Arnon Grunberg: 'Herdenken zou meer moeten zijn dan een ritueel, het moet een verlangen naar kennis in zich dragen'
4 mei - Arnon Grunberg gaf zijn 4 mei-lezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Voor rijen lege stoelen en de toeschouwers thuis, sprak hij over de geschiedenis van zijn familie en de rol van herdenking in een samenleving die gelooft te kunnen scheiden van zijn betrekkelijk recente verleden. De gehele lezing werd gepubliceerd in Trouw.
Tip van de redactie: Lieke Marsman schrijft het gedicht 'Verzet' voor Trouw
4 mei - Ter ere van herdenkingsdag verschijnt 'Verzet', door Lieke Marsman, op de voorpagina van Trouw. Lees het bijzondere gedicht over een bijzondere 4 mei hier.
Marion Pauw schrijft een kort verhaal voor #ikleesthuis
3 mei - Stichting CPNB organiseert #ikleesthuis, waarvoor toonaangevende Nederlandse auteurs een kort verhalen schrijven en voorlezen. Marion Pauw doet mee met 'Een affaire in tijden van corona', over een overspelige vrouw met een wel heel bijzondere minnaar.
Roxane van Iperen leest De Reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz voor de Quarantaine klassieker boekenclub
2 mei - Mondo organiseert de Quarantaine klassieker boekenclub, waarin tweewekelijks een nieuwe host een bijzondere klassieker leest. Rond 4 en 5 mei deelt Roxane van Iperen leesopdrachten voor De Reiziger van de Duiste Ulrich Alexander Boschwitz, een 'uniek werk' over de Tweede Wereldoorlog.
Johan Fretz over woonstichting De Key: 'Kijk diep in de spiegel en schaam je'
2 mei - In Het Parool schrijft Johan Fretz over huursverhogingen tijdens de crisis: 'Je zou kunnen zeggen dat het ze vrijstaat te doen wat ze doen, maar dat is niet zo: het is een schande dat corporaties die ooit werden opgericht uit sociaal belang het rotte, inhalige marktdenken zo hebben overgenomen.' Lees de column hier.
Arnon Grunberg schrijft slotstuk over New York en het virus: ons lichaam zal ons allerhoogste doel worden
2 mei - In een opiniestuk van Arnon Grunberg in NRC voorspelt hij dat het perfectioneren en schoonhouden van het lichaam onze raison d’être zal worden. Het is het slotstuk van zijn serie columns over het virus in New York.
Kluun leest voor over nachtclub Chez Nelly bij Vertellers van Helmers (video)
1 mei - Juist in tijden van crisis hebben we de kroeg hard nodig, vindt schrijver en recensent Gilles van der Loo. Vandaar een videoserie in Het Parool waarin horecaverhalen worden voorgelezen in een verlaten Café Helmers. Vandaag: Kluun over het roemruchte horecaverlden van Amsterdam en nachtclub Chez Nelly.
Klimaatactiviste Eva Rovers geïntervieuwd door Jessica van Geel: 'Zo’n virus laat letterlijk zien dat we allemaal in contact staan met elkaar. En je kunt het breder trekken: de leefbaarheid van de planeet is iets wat ons allemaal aangaat en verbindt'
1 mei - Jessica van Geel praat in Vrij Nederland met Eva Rovers over klimaatbeweging Extinction Rebellion, hun bundel 'Nu het nog kan' en de vraag hoe we de milieucrisis het hoofd moeten bieden. '‘Zo’n virus laat letterlijk zien dat we allemaal in contact staan met elkaar. En je kunt het breder trekken: de leefbaarheid van de planeet is iets wat ons allemaal aangaat en verbindt. Dat heeft heel lang zweverig geklonken, nu merk je hoe concreet dat is.’'.
Arnon Grunberg in de Volkskrant: 'Grenzen zullen ons niet beschermen'
30 april - 'De EU bestaat gelukkig nog, eens te meer echter werd duidelijk wat we kunnen verwachten in tijden van oorlog: een visumkantoortje ten zuiden van Roosendaal, een douanier met stempels bij Emmerich.' Lees de gehele column hier.
Robert Vuijsje zou vrijheidslezingen geven. Nu bespreekt hij op NPO Radio 1 de vanzelfsprekendheid van vrijheid
30 april - Vier en vijf mei staan voor de deur. We staan stil bij vrijheid. Dit jaar in een situatie waarin onze vrijheid wordt beperkt. Robert Vuijsje zou meerdere vrijheidslezingen geven, nu bespreekt hij op NPO Radio 1 de vraag hoe vanzelfsprekend vrijheid is. De tekst van zijn lezing wordt zaterdag 2 mei gepubliceerd in de NRC.
Brieven van 24 Vlaamse auteurs in coronatijd gebundeld in De Afstand
30 april - In de eerste maand van de quarantaine schreven 24 Vlaamse auteurs elkaar brieven. Joost Devriesere bundelde ze in het boek De Afstand, dat op 20 mei verschijnt bij Houtekiet. De volledig opbrengst gaat naar Dokters Van De Wereld. Met onder andere Nikkie van Lierop, Anneleen Van Offel, Tim Foncke en Joost Vandecasteele!
Roxane van Iperen in Vrij Nederland: 'Deze crisis biedt een kans om het beter te doen'
29 april - De werkdruk in de zorg is al jaren te hoog en de vrouwenopvang zat ook vóór de crisis bomvol. Toch tekenden die zwakke plekken zich niet eerder zo scherp af. Roxane van Iperen: 'Onderlinge solidariteit [blijkt] geen liefdadigheid, maar een basisbehoefte te zijn'. Lees haar column hier.
Tip van de redactie: Bert Wagendorp deelt zijn optimisme in De Volkskrant
29 april - 'Een blije optimistische eikel oké, maar er moet wel enige grond voor zijn, anders zit je jezelf voor de gek te houden. Daarom ging ik gisteren op zoek naar optimistische signalen. Ik had er veel vertrouwen in dat ik die zou vinden'. Lees hier verder.
Tip van de redactie: De Nieuwe Liefde begint een Tekstafette
29 april - 'Huis voor taal' De Nieuwe Liefde vraagt schrijvers, redacteurs, singsongwriters en andere liefhebbers van het geschreven woord een tekst van één minuut voor te dragen die hen door de coronacrisis heen helpt. Elke deelnemer nomineert een volgende deelnemer: geef die hoopvolle teksten door!
Tip van de redactie: Achterwerk in de kast van VPRO is terug. In de eerste aflevering: Ruben Terlou
28 april - Ken je het nog? Achterwerk in de kast werd vroeger iedere zondagochtend uitgezonden tijdens Villa Achterwerk van de VPRO. De formule is nu terug, nog even simpel als vroeger: een verhaal in een kast achter een gordijntje. Vandaag vertelt Ruben Terlou over zijn nieuwe puppy Kapitein.
Eerste zinnen van fictieve 'coronaromans' in het Algemeen Dagblad
27 april - We leven in woelige tijden. En over woelige tijden wordt geschreven. Het AD nodigt daarom auteurs uit alvast een eerste zin te bedenken voor een boek over corona. Susan Smit en Ivo Victoria deelden hun ideeën op Twitter.
Saskia Noort kan altijd schrijven, vertelt ze in de podcast 'Met Groenteman in quarantaine'
27 april - Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bijzondere weken. In deze aflevering van 'Met Groenteman in quarantaine' spreekt hij Saskia Noort, over haar nieuwe boek, haar zorgen om de toekomst en de kunstsector, en haar liefde voor haar hond.
Thomas Acda publiceert zijn laatste column in Het Parool
26 april - 'Lieve L., Als je dit leest, is het gelukt. Ik kon er niet meer tegen, de hypocrisie, die 'schuld van anderen'-mentaliteit. Door mijn verzet werd ik een gevaar voor ons. Ik ben weg!' In zijn laatste column voor Het Parool neemt Thomas Acda afscheid - niet van de krant, maar van de dystopische Staat Amsterdam.
Martijn Haas en Jenda Terpstra delen hun laatste coronavlog
24 april - In deze laatste vlog voor Omroep Gelderland blikken verpleegkundige Janine Nieuwenhuis, intensivist Anke Kröner en corona-unitmanager Antonie Bergers terug op de afgelopen weken. Daarnaast kijken ze vooruit: 'Vergeet ook later je waardering voor de zorg niet'. Lees en kijk hier.
Anne Eekhout: ‘Ik voel mijn vetcellen feestvieren. Met chips en bier’
24 april - De Utrechtse schrijfster Anne Eekhout schrijft speciaal voor de Thuisagenda (voorheen: Uitagenda) mini-columns over leven in coronatijd. Vandaag over haar kont.
Sander Pleij interviewt in podcast MENS Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie van mens en techniek, over de corona-app
24 april - Volgens Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie van mens en techniek, is de veel gesmade ‘appathon’ die de overheid organiseerde om het coronavirus te bestrijden, bepaald niet mislukt. ‘Het is ook een mooie uitkomst dat je moet constateren dat het niet kan.’ Luister het gesprek dat Sander Pleij voor Vrij Nederland met hem had hier.
'Hoe gaat het ze nu?': Gretha Pama praat met Stefano Keizers voor het NRC.
23 april - Wat doen podiumkunstenaars zonder podium? Daarover interviewt Gretha Pama artiesten in het NRC. Deze aflevering spreekt ze Stefano Keizers: 'Ik ben altijd mijzelf opnieuw aan het uitvinden en bezig mezelf te beoordelen – dat hoeft nu niet'. Eerder sprak ze ook acteur en schrijver Thomas Acda.
Annemarie Haverkamp: 'Ouders van een gehandicapt kind hebben ook gewoon een baan (die in tijden van corona niet stopt). Vergeet deze groep niet'
23 april - Trekt ze het nog? Ja, maar de zorgen van auteur Annemarie Haverkamp om haar meervoudig gehandicapte kind Job zijn groot. Ze vertelt erover in De Gelderlander.
Arnon Grunberg beschouwt het als een voorrecht om in deze tijd te leven (schrijft hij in de Volkskrant)
22 april - Arnons meest recente column over het leven in New York ten tijde van corona, getiteld 'Ik begaf me naar de Upper West Side met een tas vol eten en goede wijn', is goedgemutst.
Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #12: over de lach van Gerard Joling en de ideeënstroom die verrukkelijk op gang is gekomen
21 april - Mick Johan had 2020 al bijna in de prullenbak gegooid, maar nu gaat hij wind mee en helling af. In zijn broekzak koestert hij een prachtige zin uit het nieuwsbericht dat Eigen Huis & Tuin gaat stoppen. Hij schrijft erover in zijn brief aan redacteur Roel, in de serie 'Eigen Huis en Tuin met Mick en Roel' #12.
Terugkijken: Karolien Berkvens in gesprek met Judith Schalansky i.s.m. BorderKitchen (in het Duits)
21 april - Kijktip: Karolien Berkvens ging in gesprek met Judith Schalansky over haar boek Inventaris van enkele verliezen. Kijk het interview (let op: in het Duits) hier terug.
Jonah Falke interviewt longarts Frank: 'Voor mij geldt alleen de dagelijkse realiteit van de werkvloer. De patiënt'.
20 april - Voor de Gelderlander bezoekt Jonah Falke ziekenhuizen en praat hij met het personeel over hun werk vóór en tijdens de coronacrisis. In de nieuwste reportage spreekt hij longarts Frank Harmens, opgewekt mens én positieve dokter. Lees de column hier.
Terugkijken: Roxane van Iperen over de consequenties van de coronacrisis in De Balie Live
20 april - Ianthe Mosselman interviewde Roxane van Iperen over de roep om verandering die tijdens de coronacrisis klinkt. Biedt de crisis een mogelijkheid voor meer gelijkheid of een betere omgang met het klimaat? Het 'Coronagesprek' kijk je hier terug.
Tip van de redactie: Roelof ten Napel schrijft quarantainesonnetten
20 april - (wat niet eerst afgezonderd is, kan evenmin
samenzijn: alleen
omdat je huid een einde vormt kan hij zich
laten aanraken, alleen
waar je ophoudt maak je plaats voor iets anders —
Auteur Roelof ten Napel schreef drie quarantainesonnetten (in het verlengde van zijn bundel In het vlees, die in januari verscheen), te lezen op zijn website.
Saskia Noort pleit voor de kunst in het AD
18 april - Saskia Noort schrijft een antwoord aan de mensen die cultuur niet als een 'levensbehoefte' zien: 'We luisteren podcasts, we lezen boeken, we kijken films. Nu we elkaar niet meer mogen aanraken, putten we troost uit muziek.' Lees de gehele column hier.
Arnon Grunberg zoekt een goede tijd om Amerikaan te worden
18 april - In het NRC schrijft Arnon Grunberg over zijn leven tijdens quarantaine in New York. '"Je bent gewoon hier", zegt [de buurvrouw] en bevestigt extra plakband op haar bescheiden liefdesbrief aan onze postbode. Nick heet hij en hij loopt onverstoorbaar door de lege straten, maar anders dan vroeger, langzamer. Weinig is dringend.' Lees de column hier.
Tim Foncke schrijft over hoe mensen verwarren makkelijker is geworden, omdat ze al zijn verward door de tijden
17 april - Tim Foncke schrijft op het Lebowski Blog over mensen verwarren, en hoe zijn vaste wandelroute nu is ontdekt door andere mensen. 'Ze bekijken mij alsof de vleugelverlammer gearriveerd is. ‘Jij hebt grijs haar,’ zegt een van de mannen. ‘Ja,’ zeg ik, ‘maar ik ga vroeger dood zijn dan jij.’ De man kijkt niet-begrijpend naar de ander.'
Terugkijken: Jasper Henderson in gesprek met Sandro Veronesi over zijn boek De Kolibrie
16 april - Jasper Henderson, hoofdredacteur bij Lebowski Publishers, ging voor BorderKitchen (digitaal) bijna een uur in gesprek met de Italiaanse auteur Sandro Veronesi over diens werk De kolibrie. Kijk het gesprek hier terug.
Stefano Keizers presenteert 'Verveel je Rotcast' van Blinde Paniek
16 april - 'Cabaretier Stefano Keizers zou eigenlijk het land door touren met zijn voorstelling. In plaats daarvan ruimt hij eindelijk zijn huis op, is hij per ongeluk gaan samenwonen en vraagt hij zich serieus af of hij dit jaar nog een theater van binnen zal zien.' Luister de 'Verveel je Rotcast' op Spotify.
Arnon Grunberg gelooft in 'dansen op een vulkaan'
16 april - 'Etend op de grond [...] luister ik naar Annie M.G. Schmidt. ’s Avonds als de waanzin door de stad schuifelt in de vorm van krankzinnig geworden daklozen haal ik graag wat Hollandse nuchterheid binnen.' Lees de column in het NRC hier.
De laatste toerist in New York wil Arnon Grunberg fotograferen op Times Square
15 april - 'Maandagmiddag is de storm nog niet gaan liggen. Times Square is leeg, maar dan duikt een man op in een bodywarmer met een fototoestel. Hij ziet eruit als een toerist, de laatste toerist in New York.' Lees de column van Arnon Grunberg in NRC hier.
Jonah Falke praat met oncoloog Koen Reijnders in de Gelderlander
14 april - Voor zijn 'coronakronieken' treft Jonah Falke chirurg en oncoloog Koen Reijnders. Naast een partytent die dienst doet als triage-tent, praten ze over moeilijke beslissingen, compassie en de 'gewone' (lees: niet-corona) patiënt. Het gehele artikel vindt u hier.
Erik Jan Harmens in Trouw: 'Geef me een einddatum'
13 april - Een crisis is één ding. Een crisis zonder eindpunt is iets anders. Erik Jan Harmens slaapt met zijn ramen open en verlangt naar een datum om naar uit te kijken: 'Ik [blijf] tegen mijzelf zeggen, als een quizmaster tegen een kandidaat: "Er kan nog van alles gebeuren!"' Lees de column hier.
Arnon Grunberg in zijn column over New York in NRC: 'Open het raam. Wat je ziet, noemen ze geschiedenis'
11 april - Arnon Grunberg is erg op dreef in zijn NRC-columns over het leven in New York ten tijde van corona. Zoals in de column van vandaag: 'Open het raam. Wat je ziet, noemen ze geschiedenis'.
Ivo Victoria belt met zijn moeder in een verzorgingstehuis (en leest zijn column voor bij Spijkers Met Koppen)
11 april - Ivo Victoria belt met 'zijn oude moedertje', die in een Vlaams verzorgingstehuis woont. Het levert een ontroerende column op, die hij voorleest bij Spijkers Met Koppen (en die je terug kunt lezen op zijn website.) 'Aha. Dus gij wílt Corona krijgen? vroeg ik. Maar natuurlijk, zei mijn moeder. Mankeert daar misschien iets aan?'
Tip van de redactie: Horecaverhalen in een verlaten Café Helmers
10 april - Vóór corona organiseerden schrijvers Gilles van der Loo en Jan van Mersbergen om de maand een literaire avond in Café Helmers. Nu het café noodgedwongen verlaten is, lezen gasten aan de stille bar hun favoriete teksten voor. Iedere vrijdag publiceert Het Parool twee verhalen in de vorm van een video. Toekomstige gasten zijn onder andere Femke van der Laan, Hanneke Groenteman, Maartje Wortel en Raymond van der Klundert.
Tip van de redactie: Correspondent Bram Vermeulen schrijft in het NRC en over 'thuis zijn'
10 april - Correspondent Bram Vermeulen is het gewend om voortdurend te vertrekken. Alles is voorlopig, en zijn verblijfplek Kaapstad 'bleef een onenightstand: ontbijten, pleiten'. Tot hij door corona gedwongen werd een keus te maken: op welke plek wil hij blijven? Lees de liefdevolle column hier.
Karolien Berkvens belt met de 89-jarige Frau S. in Berlijn: 'Ik heb altijd veel geluk gehad'
10 april - Karolien Berkvens is bevriend met Frau S. Ze 'is nog geen 1 meter 50 [...] en wanneer ze over haar leven vertelt, zegt ze steevast: Man könnte ein Buch schreiben.' Nu een bezoekje in het verpleeghuis niet kan, wordt er gebeld. Lees het gesprek, over heden en verleden, op het Lebowski Blog.
Sarah Sluimers voor VN: Over twintig jaar zijn de kinderen van de quarantaine groot
10 april - Sarah Sluimer zit thuis. Met haar kleine kinderen. 'De ouders en verzorgers binnen de vesting zijn het baken. Het baken is de afgelopen decennia nog nooit zo lang zo dichtbij het kind geweest als nu.' Ze denkt na over het effect van die nabijheid in 'Sarah Sluimers quarantainelogboek'.
Arnon Grunberg in NRC: 'Wie durft tegen de volksgezondheid te zijn?'
10 april - Schrijver Arnon Grunberg woont in New York. In NRC schrijft hij over de impact die het coronavirus heeft op het leven daar. Vandaag: '"Arnon", roept ze door de telefoon, "mensen vluchten. Appartementen die een paar weken geleden bijna anderhalf miljoen moesten opbrengen zijn nu voor zeven, acht ton op de markt. Sla toe."'
Tip van de redactie. Filosoof Marli Huijer in de Volkskrant: nemen we met de intelligente lockdown wel de juiste beslissing?
9 april - Het lijkt alsof we niet langer accepteren dat doodgaan bij het leven hoort, zegt filosoof en voormalig arts Marli Huijer in de Volkskrant. Ze werpt vragen op: zijn we bezig aan een gevecht tegen corona, of een gevecht tegen de sterfelijkheid? Moeten we ieder afzonderlijk leven koesteren en proberen te redden, of het grootste geluk voor het grootste aantal mensen nastreven?
Milou van Rossum schrijft in NRC over de gevolgen van corona voor de modewereld
9 april - Normaal gesproken zijn maart en april goede maanden voor de mode. Nu worden shows afgelast en ligt Italië plat. Bovendien: 'Wie is in de stemming voor voorjaarsmode? Dat wil zeggen: geen joggingbroeken en andere gemakskleding, maar het soort mode dat je aantrekt naar je werk, een etentje, festival, feestje?' Lees verder in 'De modewereld is even uitgekleed'.
Arnon Grunberg in NRC: 'Een homofoob ziekenhuis is vermoedelijk beter dan geen'
9 april - Schrijver Arnon Grunberg woont in New York. In NRC schrijft hij over de impact die het coronavirus heeft op het leven daar. Vandaag: 'Een van de charmes van New York was dat je hier gelukkig kon zijn zonder te weten wie je buren waren. Het voelt pervers om die buren nu te moeten zien, met hun pollepels, pannen en hun trompet.'
Leon Verdonschot, de Muziekgieterij en productiehuis M-PX starten QUARANTALKS
9 april - Vanaf aanstaande zondag ontvangt Leon Verdonschot wekelijks een muzikant in een lege Muziekgieterij. Daar praten ze op gepaste afstand over de boeken, foto's, films, planten of andere voorwerpen die zijn gast sinds de quarantaine heeft (her)ondekt. Elk interview eindigt met een akoestisch optreden. Volg de livestream vanaf 17.00 uur of kijk QUARANTALKS terug op het YouTube-kanaal van M-PX.
Raymond van de Klundert (Kluun) gaat woensdag 21.00 uur live op Instagram in gesprek met DJ Sander Kleinenberg
8 april - Raymond van de Klundert, bekend onder de naam Kluun, gaat woensdag 8 april om 21.00 uur met DJ Sander Kleinenberg live op Instagram. Op dit moment werkt Kluun aan een nieuwe roman bij Lebowski: wie weet vertelt hij er vanavond meer over. Volg Sander en Kluun, dan krijg je om 21.00 uur vanzelf een melding in Instagram dat hun gesprek begint. Het gesprek is daarna 24 uur terug te vinden op het profiel van Sander.
Eerst had Anne Giesen (winnaar Write Now! 2018) een matje. Nu heeft ze een fijn stukje proza op het Lebowski Blog.
8 april - "'Na weken van onzekerheid, hebben wij besloten Kapper Thoms per 24 maart te sluiten', zegt de mechanische stem aan de andere kant van de lijn. Natuurlijk. Ik ben niet verrast. Maar mijn haar heeft al een maand ernstig een knipbeurt nodig." Lees de rest van de column van Anne Giesen, redactiestagiaire bij Lebowski, hier.
Anne Eekhout schrijft columns in de Utrechtse Uitagenda. Vandaag: 'Hoe kattenfilmpjes levens redden'
8 maart - De Utrechtse Anne Eekhout schrijft speciaal voor de Uitagenda - nu omgedoopt tot Thuisagenda - iedere woensdag mini-columns over leven in coronatijd. Lees hier 'Hoe kattenfilmpjes levens redden'.
Arnon Grunberg in NRC: 'Amerika was allang een derdewereldland'
7 april - Schrijver Arnon Grunberg woont in New York. In NRC schrijft hij over de impact die het coronavirus heeft op het leven daar. Vandaag: 'Ooit was ik verliefd geworden op New York. Een persoon van wie je houdt laat je niet in de steek als diegene ziek wordt, dat geldt misschien ook voor steden.'
Thomas Acda zou op wereldreis gaan, nu schrijft hij aan zijn boek (NRC)
7 april - NRC vraagt aan een aantal graaggeziene gezichten in de kunst hoe het met ze gaat nu ze hun podium hebben verloren. Ook aan acteur, schrijver en zanger Thomas Acda: 'Mijn tour was net afgelopen, ik zat thuis te werken aan mijn volgende boek. Wat dat betreft heb ik geboft. Ik ga er nu nog een keer doorheen, elke dag een of twee hoofdstukken. (...) 'Ik moet zeggen, ik vermaak me er kostelijk mee.'
Aankondiging: Jasper Henderson online in gesprek met Etgar Keret voor BorderKitchen
6 april - Morgenavond 7 april om 20.00 uur gaat Jasper Henderson live in gesprek met de Israëlische auteur Etgar Keret over diens verhalenbundel Mijn konijn van vaderskant. Je kunt je gratis aanmelden op de website van BorderKitchen om mee te kijken via Zoom.
Nikkie van Lierop zet zich schrap en gaat naar de supermarkt
6 april - Nikkie van Lierop brengt licht in tijden van duisternis op haar Facebookpagina. Als het niet is met haar ludieke livestreamperformances, dan wel met haar grappige Facebookposts. Vandaag maakt ze zich na tien dagen weer klaar om naar de supermarkt te gaan en studeert ze een haka in. Volgtip.
Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #7: 'Ik denk dat ik mentaal aan het evolueren ben'
6 april - Redacteur Roel van Diepen schrijft auteur Mick Jonan over zijn (vermoede) ontwikkeling tot een nieuwe Uri Geller en over manieren om een slaatje te slaan uit achtergelaten fietsen. Lees de brief op het Lebowski Blog.
Joost Vandecasteele brengt een ode aan alle opgesloten grootouders
5 april - Joost Vandecasteele beschouwt grootouders als de helden van de week. Op Radio 1 brengt hij een ode. 'Voor het eerst sinds zoveel regeringen geleden enkel op elkaar aangewezen'. Lees of luister hier verder.
Erik Jan Harmens heeft het gehad met het c-woord: 'Murw van de jeweetwelcrisis'
4 april - In Trouw schrijft Erik Jan Harmens over voortdurende waakzaamheid: 'Wat als de wereld vergaat juist op het moment dat ik met mijn noisecancellingoortjes in bad lig te ontspannen?' Lees hier het hele artikel.
Saskia Noort in de Volkskrant: ‘Mijn angst is als een octopus die non-stop op al mijn rode knoppen drukt’
3 april - Saskia Noort houdt ervan om zich te verbergen. Liefst op een eiland of in de stad. Hoe ervaart ze de huidige quarantaine? Een interview in de Volkskrant: ‘Mijn angst is als een octopus die non-stop op al mijn rode knoppen drukt.’
Leon Verdonschot geeft muziektips voor thuis in De Groene Amsterdammer
3 april - Van live concerten in de woonkamer of voor grote lege zalen, tot de leukste updates op sociale media: Leon Verdonschot geeft popmuziektips waarvoor je de bank niet af hoeft. Lees het in de vijfde aflevering van 'De beste kunst voor thuisblijvers'.
Sander Pleij in de Volkskrant over de verdieping die herhaling ons kant bieden
3 april - Mensen hebben anders contact nu. Brengen nieuwe technieken ze dichter bij elkaar, vraagt Sander Pleij zich af in dit essay in de Volkskrant. Om tot de conclusie te komen dat het niet het nieuwe is, maar juist de herhaling die iets wezenlijks toevoegt.
Tip van de redactie: 'Fluisterende stad', een poëtische ode aan Amsterdam in pauzestand van regisseur Jerom Fischer en stadsdichter Gershwin Bonevacia
3 april - Regisseur Jerom Fischer en stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia brengen een poëtische ode aan Amsterdam in pauzestand. Check de video bij Het Parool.
Maaike Rijntjes over zorg en verantwoordelijkheid
3 april - Filosofiestudente Maaike Rijntjes interviewde voor het coronanummer van de iFilosofie haar moeder (verpleegkundige) over de zorg voor en tijdens de coronacrisis: 'Je merkt pas hoe belangrijk een onderdeel van je lichaam is, als het niet meer werkt. En we zijn het gewend geraakt dat de zorg werkt.' Lees het artikel hier.
Ivo Victoria schrijft voor De Morgen: 'Wanneer is het verlengen van een leven 'nodeloos'?'
3 april - In zijn column 'Kleine Mirakels' denkt Ivo Victoria na over de grote keuzes die de coronacrisis met zich meebrengt. Ieder land gaat daar anders mee om. 'Wat is nu het 'beste'? Een heikele kwestie, waarop alleen een idioot een stellig antwoord geeft'.
Tip van de redactie: 'Coronanummer' van de iFilosofie
3 april - De iFilosofie, gewoonlijk een tijdschrift voor recensies van filosofieboeken, brengt een speciaal nummer uit gewijd aan de coronacrisis. De editie staat vol reflecties die de huidige crisis in nieuw licht plaatsen, met gedichten, filosofische literatuur of artikelen over - bijvoorbeeld - leren samenwerken als bijen. Lees deze gratis uitgave van de Internationale School voor Wijsbegeerte hier.
Mick Johan verbetert je humeur met zijn Twitterdraadje over vogels
2 april - Mick Johan: 'Ik hou van vogels, ik kijk graag naar vogels, ze maken sick geluid en ik vind het niet normaal dat ze kunnen vliegen. Ik weet er niet veel van, maar dat weerhoudt me er niet van om er een draadje aan te wijden.' Ons aanraden voor u en uw quarantainehumeur is om dit Twitterdraadje te lezen.
Anne Eekhout schrijft verhaal voor podcast Ansicht, over de stad van de toekomst
2 april - Vandaag begint het nieuwe seizoen van de podcast Ansicht. Stadslab RAUM uit Utrecht stuurt voor Ansicht ieder jaar zes schrijvers op reis naar de stad van de toekomst. Zij komen terug met verhalen verteld door de dingen en de dieren om ons heen: door robots en boomwortels, data en potvissen. Anne Eekhout mocht de eerste aflevering schrijven. Het is een verhaal geworden over een hond en liefde in de stad van de toekomst. Beluister Ansicht via je favoriete podcastkanaal, bijvoorbeeld Spotify.
2 april, 16.00 uur: Antoinette Beumer gaat live op Instagram in gesprek met Elise Schaap over boek en film Mijn vader is een vliegtuig
2 april - Kijk mee! Op dit moment wordt de verfilming gemonteerd van Mijn vader is een vliegtuig. Antoinette Beumer schreef het boek én regisseert de film, Elise Schaap (bekend van o.a. Undercover) speelt de hoofdrol. Vandaag om 16 uur gaan Antoinette en Elise live op Instagram in gesprek over boek en film. Volg het account van Antoinette of Elise om mee te kijken. Om 16.00 uur krijg je bovenin, bij de Stories, vanzelf een melding dat het gesprek begint.
Jonah Falke leest voor uit De mooiste vrouw van de wereld + blogt over sombere vooruitzichten en hoop
2 april - Op het Lebowski Blog blikt Jonah Falke terug op zijn column 'Tompoes' en schrijft over de sombere vooruitzichtingen die waarheid zijn geworden. Maar er is ook ruimte voor hoop: 'Ze zei: ''Jouw bericht geeft me ook een zetje richting overleven. Zolang er leven is.'' Meer Jonah? Het Achterhoekse DRU Industriepark deelt een video waarin hij een hoofdstuk voorleest uit zijn meest recente roman De mooiste vrouw van de wereld. Jonah heeft trouwens ook zelf zijn luisterboek ingesproken, te vinden via bijvoorbeeld Storytel of Spotify.
De Balie-directeur Yoeri Albrecht in gesprek met Arnon Grunberg
1 april - De Balie TV laat tijdens de Week van de Kunsten iedere dag de beste kunstprogramma's zien. In De Balie Live: Coronagesprekken praat Yoeri Albrecht met Arnon Grunberg over 'controle, vrijheid en hoogmoed in de snel veranderende wereld tijdens de COVID-19 pandemie'. Bekijk de aflevering hier.
Jendra Terpstra en Martijn Haas nemen vlogs op met ziekenhuismedewerkers
1 april - Janine Nieuwenhuis is verpleegkundige in het Nijmeegse CWZ Ziekenhuis. Anke Kröner werkt als IC-arts voor Gelre Ziekenhuizen. Beiden krijgen ze dagelijks te maken met de moeilijkste delen van de crisis. In de vlogserie van Jendra Terpstra en Martijn Haas doen ze hun verhaal. Bekijk 'VLOG #2: Tranen op de corona-afdeling' op Omroep Gelderland.
Anja Sicking over haar 'mozaïekgezin' tijdens de crisis en het overlevingsinstinct van de mens
1 april - Anja Sicking vraagt zich af hoe het komt dat we, 'terwijl het virus al op [ons] af raasde' toch bleven geloven dat het allemaal wel mee zou vallen. Een mogelijk antwoord vindt ze in een boek over het uitsterven van diersoorten. Lees haar column 'De toekomst van het leven' op het Lebowski Blog.
Elke Geurts schrijft in De Limburger over lesgeven via Skype en docenten die niet alle antwoorden hebben
1 april - Elke Geurts moet drie uur lang lesgeven via Skype, maar gelooft niet in lesgeven via Skype. Ze schrijft erover in haar column in De Limburger.
Roxane van Iperen: 'In de strijd tegen het coronavirus loopt onze privacy groot gevaar'
1 april - 'Een ramp is hét moment om absurde maatregelen door te voeren', schrijft Roxane van Iperen in Vrij Nederland. Zo wordt de coronacrisis aangegrepen om individuele vrijheden op te schorten en surveillance wereldwijd op te voeren, zoals in China. Gaat dat ook in Nederland gebeuren? Lees haar artikel hier.
Willem Vissers in de Volkskrant over zijn meervoudig beperkte zoon Samuel: 'In deze ontregelende tijden is Samuel een constante bron van positiviteit, juist omdat het nieuws hem niet aangrijpt'
31 maart - Nog nooit sinds hij vijftien jaar geleden voor het eerst naar kinderdagcentrum Rozemarijn ging, is de meervoudig beperkte zoon van Willem Vissers' Samuel zo lang voltijds bij ons geweest. Willem in de Volkskrant: 'In deze ontregelende tijden is Samuel een constante bron van positiviteit, juist omdat het nieuws hem niet aangrijpt.'
Tip van de redactie: Viralen gelanceerd, een digitaal literair magazine in tijden van quarantaine
31 maart - Niet alleen lezers, maar ook schrijvers zitten de komende tijd thuis. #VIRALEN hoopt de twee samen te brengen in tijden van isolatie: door een bijzonder podium te bieden voor auteurs en een collectieve leeservaring voor ons allemaal. De eerste editie heeft niet de minste namen gestrikt: met werk van Radna Fabias, Fleur Pierets, Ilja Leonard Pfeijffer, Charlotte van den Broeck, Melissa Giardina en Roderik Six. Overigens geen initiatief van Lebowski, maar een tip.
Cor de Jong over Sara Burgerhart en het plezier in van mening verschillen
31 maart - De huidige quarantaine is bij uitstek de gelegenheid om een goed boek op te pakken. Cor de Jong waagt zich voor de tweede maal aan een roman die hij tijdens zijn studie terzijde legde: De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken. Met kritisch oog herontdekt hij een klassieker én de voordelen van onze tijd. Lees het hier.
Kijktip van de dag bij de VPRO: Langs de oevers van de yangtze, de serie over China van Ruben Terlou
31 maart - Last van corontaine? De VPRO tipt dagelijks kijk-, luister, en leestips om je te vermaken of je uit te dagen. Met vandaag Langs de oevers van de yangtze, de prachtige eerste serie van Ruben Terlou over het leven in China. Hier terug te kijken.
Win op Instagram een boekenpakket met acht boeken van verschillende uitgeverijen in het kader van #Ikleesthuis
31 maart - Veel mensen zitten thuis deze dagen, daarom slaan we de handen ineen met andere uitgeverijen en verloten we een extra groot boekenpakket voor de hele familie! Wil je winnen? Kijk hier hoe. Met in het pakket: Patty van Inside, De buitenstaander van Stephen King, Tropenbruid van Susan Smit, Djinn patrouille op de Paarse Lijn van Deepa Anappara, De bijbel van de Japanse keuken door Tosao van Coevorden, Greta en de reuzen van Zoë Tucker, Dierendokter Joshua en Ik kom je redden! van Marloes Kemming.
Cabaretière en schrijfster Karin Bruers begint mini-voorleesserie en leest dagelijks voor uit Brigadier oversteekmoeder
30 maart - Cabaretière en schrijver Karin Bruers komt met een zeer persoonlijke nieuwe roman (binnenkort nieuws daarover!) en zal daar in filmpjes op Facebook uit voorlezen, in aanloop naar de verschijningsdatum. Nu al leest ze dagelijks voor uit haar boek Brigadier oversteekmoeder: hilarische en herkenbare vertellingen over het alledaagse leven van een alleenstaande vrouw. Kijk mee op haar Facebookpagina of via YouTube.
Caberatier Stefano Keizers en socioloog Giselinde Kuipers gaan in gesprek over humor tijdens de coronacrisis
30 maart - Giselinde Kuipers plaatste een oproepje op Twitter voor grappen en memes over corona: 'Help two researchers out!'. Binnen twee dagen ontving ze achthonderd reacties. Met Stefano Keizers bespreekt ze voor NPO Radio 1 de gevaren én noodzaak van humor tijdens een crisis. Stefano: 'Ik denk [...] dat het een nieuwe revolutie in de humor gaat veroorzaken.' Luister de uitzending hier terug.
Tip van de redactie: Quarantainegedichten in Het Parool
29 maart - Poëzie kan troost bieden in onzekere tijden. Daarom verzamelde Dieuwertje Mertens gedichten over ziekte, zorgen, vrees en hoop in Het Parool. Met onder andere 'Ademgebed' van Martijn Teerlinck en poëzie van Erik Jan Harmens.
'Elkaar aankijken is het enige dat mag': Jonah Falke over rouw in tijden van sociale onthouding
29 maart - Voor De Gelderlander houdt Jonah Falke coronakronieken bij. In dit tweede deel schrijft hij over afscheid nemen zonder omhelzingen of laatste proost. 'Alle buren bleken op de stoep te staan wachten, als een erehaag. [...] Die buren hadden mekaar misschien al dagen niet meer gezien. En misschien nog nooit in zo’n ijzige stilte.'
Maartje Laterveer schrijft essay over eenzaamheid in de Volkskrant
29 maart - De coronacrisis legt een diepere, sluipende crisis bloot: we kunnen niet meer écht alleen zijn. En dat maakt ons vatbaarder voor burn-outs en depressies. Laten we dus vooral veel oefenen, schrijft Maartje Laterveer in de Volkskrant. (Dit artikel is waarschijnlijk niet voor jou als je nu thuiszittende kinderen hebt.)
Saskia Noort schrijft in het AD over coronatips en de onophoudelijke snelcursus levenslessen
28 maart - Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week: 'Hoe moeilijk kan het zijn: binnenblijven en Netflix kijken om het land te redden?' Omdat af en toe wat minder nuttig, optimistisch en dankbaar ook best mag.
Steven de Jong blikt terug vanuit de toekomst: 'Fout in de coronacrisis'
27 maart - Op het Lebowski Blog kijkt Steven de Jong (met de nodige spot) terug op de huidige crisis vanuit een mogelijke toekomst. 'Iedere dag, klokslag twee uur, werden de doden geteld. [...] Een ritueel waar het land geleidelijk aan begon te wennen. Hoe meer het virus grip kreeg op ons, hoe strakker iedereen zich aan de adviezen, maatregelen en noodwetten hield [...]. Wie daar laks mee omging, was fout. Fout in de coronacrisis.' Lees hier verder.
Mick Johan geeft complimenten aan iedereen die hem een selfie stuurt
26 maart - 'Hoe gaat ‘ie, guyz? Selfietime, laat me je zien en ik geef je een oprecht compliment', aldus Mick Johan op Twitter, en we moeten zeggen: hij is er écht goed in.
Jonah Falke over Europa, Roth en de gevaren die asielzoekers nu lopen
26 maart - Jonah Falke schreef deze week over nachttreinen en de gevaren voor asielzoekers van zowel ziekte als maatregelen. 'Ik vroeg haar hoe het er in Griekenland aan toegaat momenteel. Het viel stil aan de andere kant van de lijn, in haar tuin zongen vogeltjes en ze zei: ‘Je kunt allemaal nog maar hopen dat de pleuris daar niet uitbreekt.’'
Arnon Grunberg schrijft In Memoriam voor Joop Goudsblom (1932-2020): 'Een onderkoelde maar gepassioneerde academicus'
26 maart - 'Dat het eerste deel van Goudsbloms memoires, direct na het voorwoord, begint met de woorden ‘prille schaamte’ zegt genoeg. Eerst is er de prille schaamte, daarna de minder prille.' Arnon Grunberg schrijft in de Volkskrant een In Memoriam waarin hij uiteenzet waarom hij de afgelopen weekend overleden emeritus hoogleraar sociologie en schrijver bewondert. Ook te lezen op het Lebowski Blog.
Tip van de redactie: Jan Postma vraagt naar mooiste documentaires over schrijvers en kunstenaars die je ooit hebt gezien (meer dan honderd reacties)
26 maart - Essayist Jan Postma vraagt op Twitter naar de mooiste documentaires over schrijvers en kunstenaars die zijn volgers ooit hebben gezien. Kijk mee en noteer, of reageer. Meer dan honderd mensen gingen je voor.
Jilt Jorritsma: 'Maté in tijden van corona. Hoe Argentinië omgaat met de pandemie (en hoe ik er weg probeer te komen)'
25 maart - Jilt Jorritsma (winnaar eerste Joost Zwagerman Essayprijs) was in Argentinië en schrijft op het Lebowski Blog over hoe corona een steeds grotere stempel drukt op dat land, hoe de lokale bevolking eerst onverschillig was en later niet meer, en hoe hij hals over kop uit het land weg moest, voor de grenzen sloten. 'Maté is de nationale drank van Argentinië. Dat drink je nooit alleen: wie een kopje heeft, deelt zijn maté met zijn omgeving – dat is een ongeschreven regel, een ritueel. Daarbij wordt voortdurend door hetzelfde rietje gedronken.'
Milou van Rossum schrijft wekelijks voor het NRC over seks. Deze week: een maand lang elke dag seks hebben.
25 maart - De hele dag gedwongen thuis zitten met je partner is niet per se bevordelijk voor een relatie. Elke dag seks hebben is dat wel - naar het schijnt. In 'Nu er weinig anders te doen is: elke dag een vrijpartij' schrijft Milou van Rossum over samenzijn tijdens een lockdown en de 30Daysexchallenge.
Tip van de redactie: website 'Virusverhalen' plaatst elke dag nieuwe verhalen om te lezen tijdens de quarantaine
25 maart - Van de Russische dromen van Joost Oomen tot een lofzang (of klaaglied?) over alleen zijn van Marion Bruinenberg: hier vind je alle humor, bespiegelingen, afleiding en inzichten die je je tijdens een quarantaine wensen kan.
Elke Geurts in De Limburger over de chaos van thuiswerken
25 maart - "‘Het lijkt erop dat iets ons uit wil dunnen,’ zei mijn oudste dromerig. Ze nam een hap van haar broodje." Elke Geurts schrijft elke week voor De Limburger over hoe zij het goede leven probeert te leven en hoe haar afkomst dat beïnvloedt. Deze week: 'Quarantaine', over de chaos van thuiswerken met dochters en een natuurlijk afzonderingstalent.
Tienerlessen voor een wereld in afzondering: Ivo Victoria over 80's-film The Breakfast Club in De Morgen
25 maart - 'In The Breakfast Club is de dreiging die zich buiten ophoudt geen ongrijpbaar virus, nee, het is het leven zelf dat de protagonisten bang en ziek maakt'. Ivo Victoria schrijft in De Morgen over de scholieren uit jaren-80-film The Breakfast Club die acht uur in strafstudie zitten met elkaar, en de parallellen met ons thuiszitters. Lezen via Topics of De Morgen.
Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel #4: rijst, grasmaaiers en het heil van wandelen
25 maart - 'Vanochtend kreeg ik een jeuk aan de binnenkant van mijn ribbenkast waarvan ik wist dat die uit mijn hoofd kwam. Er was een e-mail van de school, en ik moest een weekplanning maken voor de kinderen. Ik ben daar slecht in, maar dat moet normaliter wel lukken. Zo niet dit keer'. Lees verder in deel 4 van de online briefwisseling tussen schrijver Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen, over hun leven met jonge gezinnen in afzondering.
Podcast MENS in quarantaine: Sander Pleij spreekt (op afstand!) met denkers over hun leven en werk in quarantaine
24 maart - Sinds juli 2019 onderzoekt Sander Pleij voor Vrij Nederland de vraag: 'Wie willen we worden?' Hiervoor gaat hij in gesprek met schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Vandaag gaat ook MENS in quarantaine. Net even anders dan je gewend bent, dus, maar nog even verlichtend. Luister hier naar de nieuwste aflevering met schrijver Sebastiaan Chabot.
Ter afleiding ende vermaeck: Joost Vandecasteele schreef het korte verhaal 'Ik word zo geil van goeie bedoelingen'
24 maart - Het scherpe verhaal, over bibliotheken, boycots, theatertrutten en überallochtonen, verscheen eerder in het cultureel-literaire tijdschrift DW B. Nu is het ook te lezen op de Lebowski Blog.
Jonah Falke houdt voor De Gelderlander coronakronieken bij, deel 1: ‘Voor monniken zijn veranderingen klein’
24 maart - De zon schijnt, vogels fluiten en in de verte hoor je een snelweg. Alleen een briefje op de deur van de kapel verraadt wat er momenteel gaande is in de wereld, ziet schrijver Jonah Falke, die voor De Gelderlander langs gaat bij monnik Thomas Quartier van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem.
Arnon Grunberg beschrijft het Titanic-gevoel in de Volkskrant: ‘Wie flirt niet graag van tijd tot tijd met de ondergang?’
24 maart - ‘Een eindeloze reeks van hotelkamers is mijn leven. Meer hoeft het niet te zijn’, schrijft Arnon Grunberg in dit deel van de serie 'Reis door mijn kamer' in de Volkskrant, waarin schrijvers ons meenemen van hun kastje naar hun muur.
Claudia de Breij kiest voor Trouw een persoonlijke leefregel: ‘Maar je kunt het toch weer repareren?’
23 maart - Trouw vraagt aan Claudia de Breij of er een zin is die haar troost geeft. Lees haar antwoord hier. De zinnen van haar die bij ons dan weer het meest bleven hangen: 'De meesten kennen nu nog niemand die is overleden aan corona. Maar straks ken je iemand, of ken je iemand die iemand kent.'
Wouter Laumans' podcast Cokevissers te beluisteren op NPO Radio 1
23 maart - Hoe kwam een groep van op het oog keurige Urker vissers terecht in de wereld van de cocaïnehandel? Die vraag staat centraal in de nieuwe WNL-podcast Cokevissers, waarin misdaadjournalist Wouter Laumans dit waargebeurde verhaal uit 2017 op een bijzondere manier probeert te vertellen. De podcast is nu te beluisteren.
Sarah Sluimers quarantainelogboek: als nabestaande moet je de troost van de groep nu even missen
23 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor VN houdt ze een dagboek bij. Dit is aflevering drie. ‘Vandaag wordt Henk begraven. Alleen zijn kinderen en kleinkinderen zijn erbij.’
Tip van de redactie: zet de lente aan tijdens het thuiswerken. Vroege vogels op NPO Radio 1 zendt natuurgeluid van nu uit
23 maart - In deze speciale aflevering van Vroege Vogels in 30 minuten hoor je het geluid van het voorjaar. Wie niet naar buiten kan of wil, wandelt met Henny Radstaak mee door het park, naar de heide, door het bos, door het moeras, via het duin en het wad naar het platteland. En hoeveel vogels tijdens de wandeling gespot worden is fenomenaal. Luisteren kan hier.
Tip van de redactie: Lieke Marsman in de Volkskrant over de afzondering van een schrijver
21 maart - 'Gedeelde eenzaamheid is geen eenzaamheid'. Als er één beroepsgroep is die weet hoe het is om thuis te werken, is het die van de schrijvers. De Volkskrant laat hen aan het woord. Vandaag: Lieke Marsman, die al twee jaar af en aan ziek thuis zit.
Leon Verdonschot schrijft: ‘Ik realiseer me scherper dan ooit dat ik van een generatie ben die alleen voorspoed heeft meegemaakt’
21 maart - Een minister die in elkaar zakt, applaus op balkons en de verdwijning van de koffietafel in de supermarkt: in een column voor De Limburger beschrijft Verdonschot die kleine momenten waarop hij zich realiseerde dat we leven in een 'horrortijd'.
Tip van de redactie: 'Zelfs de beste stuurlui aan wal zijn nu even stil' van Johan Fretz
21 maart - Fretz schrijft voor Het Parool een indrukwekkende column: 'Nu trilt zelfs de stem van de premier, wanneer hij ons toespreekt, ons, niet langer een BV. Nu zijn de zalen leeg en ook de kathedralen, maar schalt het gezang luider dan ooit door onze huiskamers.'
Susan Smit geeft boekentips op de website van Koffietijd/5 Uur Live
21 maart - Normaal live in de uitzending van Koffietijd/5 Uur Live, nu via een videoblog dat ze zelf opnam: Susan Smit tipt Ik wil je laten weten dat we er nog zijn van Esther Safran Foer. Het boek staat in dienst van het opgraven van herinneringen die anders ontglippen.
Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen schrijven brieven aan elkaar: Eigen Huis en Tuin, met Mick en Roel
21 maart - Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hier hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. Dit is de tweede brief, van Mick aan Roel.
Tip van de redactie: Lize Spit over onze eigen dood in De Morgen
21 maart - Lize Spit schrijft in De Morgen over iets wat we 95% van de tijd verdringen, nu misschien wat minder: dat we ooit zullen moeten doodgaan. 'Gezien vanuit het leven is de dood de zwarte frame aan het einde. Gezien vanuit de dood is het leven één ultrakorte scene in een nooit eindigend zwart beeld.'
Steven de Jong schrijft harteklop, zoals we dat straks over de huidige crisis zullen schrijven
21 maart - Steven de Jong schrijft 'Het was al te laat', op het Lebowski Blog: over crisis en corona, zoals we dat in de toekomst misschien zullen doen over nu.
Johan Fretz in Het Parool: 'Nu blijkt veel dat ertoe leek te doen, volslagen onbelangrijk'
21 maart - Johan Fretz schrijft in zijn column in Het Parool: 'zelfs de beste stuurlui aan wal zijn nu stil'. Zou het misschien toch mogelijk zijn dat wij iets blijvend veranderen?
Erik Jan Harmens is al jaren klaar voor het ergste, schrijft hij in Trouw
21 maart - Op het allerergste was hij altijd al voorbereid, schrijft Erik Jan Harmens in zijn column in Trouw. 'Wat dat betreft komt het coronavirus niet als een verrassing. Wel het virus zelf, maar niet dat het ergste ons overkomt, daar had ik me dus al op voorbereid. (...) Kom maar op, noodlot.'
Saskia Noort in haar column in het AD: een grap maken blijkt nu al verboden
21 maart - Saskia Noort schrijft in het AD wekelijks over nieuws dat haar raakt. Corona heeft de buurtwachtappgroep van de columniste helemaal overgenomen. Er wordt hulp aangeboden en nepnieuws gedeeld. Maar een grap maken blijkt al verboden.
Dat u niet denkt dat auteurs de hele dag zitten te somberen (foto's)
20 maart - Ter staving van de bewering dat auteurs niet de hele dag zitten te somberen, foto's van Joost Baars en Erik Jan Harmens. Wie volgen? Tweet je foto's onder het Twitterdraadje.
Tip van de redactie: Wytske Versteeg bespreekt in NRC literatuur over ontwrichtende epidemieën
20 maart - Een quarantaine is een proefopstelling voor menselijk gedrag, waarin harteloos egoïsme en extreem altruïsme naast elkaar bestaan. Dat is de constatering van Wytske Versteeg, die in NRC literatuur bespreekt over ontwrichtende epidemieën.
Anneleen Van Offel schrijft op Facebook: 'We dragen allemaal een zee in een kom bij ons, soms moet je haar wilde getijdingen met kalmte temperen zodat ze niet overstroomt, ook als dat zoveel kalmte vraagt dat het bijna stilstand is'
20 maart - Anneleen Van Offel kan nu alleen op afstand afscheid nemen van een dierbare. 'Ik ben altijd eerlijk op Facebook en misschien moet ik dit nu ook maar even doen, met twijfels omdat je dan door meerdere ogen iemand wordt die verdrietig is, en dat laat het moeilijker toe om er weer uit te kruipen.' Lees verder.
Mick Johan en zijn redacteur Roel van Diepen wisselen online brieven uit
20 maart - Auteur Mick Johan (40) en zijn redacteur Roel van Diepen (39) zouden gaan wandelen in 't Twiske boven Amsterdam om te praten over Micks nieuwe boek, liefde, leven en death metal in tijden van corona. Dat ging niet door vanwege infectiegevaar. Nu proberen ze hun leven met hun jonge gezinnen in afzondering aan elkaar te mansplainen. Lees hier de eerste brief van Roel.
Ivo Victoria in De Morgen: 'Voor het eerst in mijn leven vertrouw ik op het opportunisme van een politicus in plaats van het te wantrouwen'
20 maart - Een onbekende situatie (zoals, bijvoorbeeld, de wereldwijde verspreiding van een virus) zorgt voor een razendsnelle opeenvolging van nieuwe of onverwachte gebeurtenissen en gevoelens. Voor Ivo Victoria is dit misschien wel het meest verrassend: 'Voor het eerst in mijn leven vertrouw ik op het opportunisme van een politicus'. Hier vertelt hij waarom.
Sarah Sluimer in deel 2 van haar quarantainelogboek: 'Het applaus klonk al, maar het ergste moet nog komen'
20 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor VN houdt ze een dagboek bij. Dit is deel twee. ‘Soms lijkt het alsof we ons nu al naar het einde willen haasten: het louterende applaus, de catharsis, de bevrijding.’
James Worthy geeft zijn zoon thuis les en schrijft hierover voor Het Parool
20 maart - 'Na het spelen is het tijd voor pennenstreken (schrijven). Ik kijk op de aanwijzingen die we van de juf hebben gekregen. ‘Denk aan de lijntjes. Zolder-woonkamer-kelder.’ Ik vraag aan mijn zoon wat zolder- woonkamer-kelder is. Hij lacht en vraagt zich hardop af hoe ik ooit schrijver ben geworden'. Lees hier verder.
Willem Vissers houdt weggeefweek op Twitter: verloot iedere dag een van zijn gesigneerde boeken
19 maart - Kans maken op een van Willem Vissers gesigneerde boeken? Deze week geeft hij iedere dag een boek weg aan diegenen die zijn tweets een like geven. Kijk op zijn profiel voor de weggeefactie van de dag.
Jonah Falke schrijft over isolatie en doet oproep: wie zit thuis met relationele problemen ongewenst op elkaars lip?
19 maart - Jonah Falke schrijft op het Lebowski Blog over isolatie en het verlangen naar de wereld achter het tuinhekje. In zijn column doet hij een oproep. Omdat hij de wereld tot aan het tuinhekje wil onderzoeken, is hij onder andere op zoek naar mensen die al voor de crisis relationele problemen ervaarden en nu samen thuis zitten. Mensen die op den duur een scheiding overwegen, spreekt hij ook graag. U kunt zich vrijblijvend melden via jonahfalke@hotmail.com.
Tip van de redactie: column 'Lang leve dit waanzinnig georganiseerde land' van Sheila Sitalsing
18 maart - Thuiszitten, hamsteren, dreigende voorspellingen: het is deze dagen makkelijk de moed te verliezen. In de Volkskrant herinnert Sitalsing ons aan het doorzettingsvermogen en het optimisme van Nederland, 'met zijn docenten die niet omver te kegelen zijn, [...], met zijn verpleegkundigen en artsen die er gewoon een tandje bovenop doen'. Lees hier meer.
Tip van de redactie: Jeroen Olyslaegers leest twee keer per dag voor op zijn Facebookpagina
18 maart - Jeroen Olyslaegers leest twee keer per dag voor op zijn Facebookpagina, en iedere keer met een nieuw hoofddeksel, maar met dezelfde prettige voorleesstem. Tot nu toe is dat steeds om 12.00 uur en om 19.30 uur. Vanavond uit Arthur, koning voor eens en altijd, van Terence White.
Had je een kaartje voor Stefano Keizers en gaat zijn show nu niet door? Stuur Astrid een DM op Twitter
18 maart - Had je een kaartje voor de show van Stefano Keizers of een andere theatervoorstelling en zit je nu sip binnen? Meld je even in de dm van Astrid de Jong van NPO Radio 5 op Twitter, misschien bellen Stefano en zij je even vanavond ter afleiding.
Anne Eekhout biedt haar diensten aan en helpt met het schrijven van je manuscript
18 maart - Schrijver en schrijfcoach Anne Eekhout helpt. 'Zin om te schrijven? Heb je hulp nodig? Ik denk graag met je mee of ik lees en analyseer je manuscript. Kijk op mijn website als je nieuwsgierig bent wat ik voor je kan doen.'
Johan Fretz brengt album met Marcel Harteveld uit: Voor de liefhebbers
18 maart - 'In 2016 besloten broeder Marcel Harteveld en ik een lang gekoesterde droom te realiseren: het opnemen van een volledig album. We doken met 14 liedjes, die we in 10 jaar hadden verzameld, de studio in met de geweldige producer David Middelhoff (Acda & De Munnik). In de zomer van 2016 was het helemaal af: Harteveld & Fretz - titel: VOOR DE LIEFHEBBERS, maar... Marcel en ik waren op dat moment allebei druk met het verkennen van nieuwe solo-paden. En dus bleef het album op de plank liggen... Tot nu. Want bijna 4 (!) jaar later lijkt deze collectieve corona-quarantaine ons een ultieme aanleiding om de liedjes alsnog de wereld in te sturen. Spotify vraagt ons om wat geduld en daarom lichten we er hier de komende dagen alvast elke dag eentje uit, via Soundcloud.'
Tip van de redactie: artikel 'Hoe haalt u alles uit uw quarantaine, of juist niet?' in de Volkskrant
18 maart - Voor iedereen die zich schuldig voelt dat hij geen kombucha of gefermenteerde oliebollen maakt, een boomhut aan het bouwen is op zolder, musicals in jambische rijmschema's instudeert op Facetime of woordjes in het Esperanto aan het leren is: lees dit stuk van Doortje Smithuijsen in de Volkskrant. 'De quarantaine-optimalisatie is het ultieme voorbeeld van de hang naar controle die de huidige tijdsgeest kenmerkt. Zelfs in tijden van pandemie moeten we er nog het beste van maken; ook in zelfisolatie voelt een suboptimaal besteed uur als een zonde.'
Ilja Leonard Pfeijffer houdt voor NRC een dagboek bij over leven in Italië ten tijde van het virus
18 maart - In deze achtste aflevering: 'Niemand mag zonder geldige reden de straat op. [...] Wie in overtreding is, riskeert een gevangenisstraf. Je hond uitlaten telt als geldige reden'. Lees 'Genuese honden waren nog nooit zo gelukkig' hier.
Claudia de Breij brengt speciale versie van haar nummer ‘Ik kom wel weer naar buiten (als het over is)’
17 maart - Op verzoek van DWDD neemt Claudia de Breij een speciale versie op van ‘Ik kom wel weer naar buiten (als het over is)’. Luister hier.
Susan Smit steekt lezers hart onder de riem op website Happinez
17 maart - Lief mens in tijden van corona,
Ik weet hoe je je voelt, want ik voel het zelf ook. Ons leven is op z’n kop gezet door een virus. Stukje bij beetje perkt het onze vrijheid in, bezet het onze gedachten en zorgen voor onze dierbaren, medemensen en onszelf, en doet onze verwachtingen over de nabije toekomst kantelen. Alles is anders geworden. En niemand weet hoe we er aan de andere kant uitkomen.
Meer lezen? Klik hier.
Fleur van Groningen deelt cartoons over corona #coronatoons
17 maart - Fleur van Groningen maakt cartoons over corona, #coronatoons, en plaatst ze op haar Facebookpagina.
Sarah Sluimer houdt thuisdagboek bij voor Vrij Nederland. Hier deel 1
17 maart - Zoals zovelen zit ook schrijfster Sarah Sluimer nu binnen. Voor Vrij Nederland houdt ze een dagboek bij, het Lebowski Blog plaatst door. Dit is het eerste deel. 'In onze honger naar een sluitend narratief geven we anderen gretig een rol.'
Veel luisterboeken van Lebowski te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten
17 maart - Tip voor thuisblijvers en liefhebbers van luisterboeken: een groot deel van onze audioboeken zijn nu via streamingdiensten Spotify, Apple Music, Youtube Music, Tidal, Deezer, Napster en Qobuz te beluisteren. Check hier het overzicht van alle luisterboeken.
Willem Bosch start feature film corona challenge - begint online workshops scenarioschrijven
16 maart - De komende twee weken gaat regisseur, schrijver en scenarist Willem Bosch, speciaal voor mensen die nu thuis zitten maar niet thuis kunnen werken, bijvoorbeeld mensen die werken in de horeca, een mini-masterclass geven in het schrijven van een speelfilm scenario. Je hoeft geen enkele ervaring te hebben in scenarioschrijven om mee te doen, en hij zal je twee weken lang, iedere dag, begeleiden in het schrijven van je eigen film. Hier les één, hier les twee. Hou zijn profiel op Instagram in de gaten voor de volgende lessen.
Luisterbieb biedt gratis luisterboeken aan
16 maart - Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? Luisterbieb heeft nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Check hier welke.
James Worthy schrijft over thuiszitten en vitale beroepen voor Het Parool
16 maart - 'We zijn al drie dagen niet naar buiten geweest. Het is 06:51. Ik stap uit bed en doe de gordijnen open. Ik wil niet naar buiten, maar ik wil buiten wel blijven zien. Er loopt niemand door onze straat. De vogels fluiten niet.' Om verder te lezen, klik hier.
Column Hugo Borst in het AD: 'In tijden van corona zegt Diego Costa: Ik schijt op jullie, ik hoest op jullie'
16 maart - Hugo Borst steekt niet onder stoelen of banken wat hij vindt van de houding van Diego Costa ten opzichte van het virus: 'Het coronavirus is nietsontziend en democratisch. Iedereen komt in aanmerking. Zelfs fitte voetballers worden niet gespaard. Hopelijk gaat Diego Costa’s hoon na duizenden nieuwe corona-doden in enkele paar dagen ingehaald worden door schaamte.'
Tim Foncke schrijft over zijn stamcafé in tijden van corona (stukje)
16 maart - 'Omdat mijn stamcafé gesloten is, is de Carrefour mijn stamcafé. Met vijf andere mannen drink ik bier op de parking. We staan op een meter van elkaar. We zwijgen'. Tim Foncke schrijft een korte column op zijn Facebookpagina.
Sander Donkers in de Volkskrant: 'Ik viel moreel gezien aan de juiste kant van het hamsterfenomeen'
15 maart - Sander Donkers schrijft wekelijks meerdere columns van 150 woorden voor de Volkskrant. Bijvoorbeeld over hamsteren. 'Zelf viel ik moreel gezien aan de juiste kant van het hamsterfenomeen doordat ik pas op het idee kwam flink wat boodschappen te doen toen alles al op was'. Of over het holistische kruidenmannetje, dat hem nog zo had gewaarschuwd.
Tip van de redactie: quarantaine betekent nog geen verveling
15 maart - Concerten zijn gecanceld, musea gesloten. Wie verstandig is, blijft binnen. Een teleurstelling, natuurlijk, voor iedereen met culturele plannen. Maar niet getreurd! Makers en culturele instellingen tonen zich op hun creatiefst via livestreams en online tours. Bekijk onder andere de artikelen van NRC en Het Parool over corona-proof initiatieven.
Thomas Acda speelt live muziek op Instagram met Alain Clark
15 maart - Alain Clark en Thomas Acda maken samen muziek tijdens 'Alains safe space' en zenden het live op Instagram uit. Luister hier terug.
Blog: 17 bruikbare en onbruikbare tips voor mensen die het moeilijk vinden om thuis te blijven (van iemand die jarenlang in afzondering leefde)
14 maart - Fleur van Groningen schrijft over thuisblijven: 17 nuttige en minder nuttige tips.
1. Wanneer de dagen te veel op elkaar beginnen te lijken kunt u een string omgekeerd aantrekken. Telkens wanneer u bukt, opstaat, stapt, zich uitrekt of gaat verzitten, voelt de dag weer nét iets anders aan. De volgende ochtend duikt u dankbaar in de vertrouwde routine.
Lees verder op het Lebowski Blog.
Arnon Grunberg schrijft over de overeenkomsten tussen een epidemie en terrorisme voor VPRO Mondo
14 maart - Grunberg schrijft over tijden van crisis. Lees de column hier. 'Na verloop van tijd went de crisis. Iedereen die weleens in een oorlogsgebied is geweest weet dat op een paar kilometer afstand van het front het normale leven doorgaat. De cafés zijn open, mannen spelen backgammon, ergens in een hotelkamer wordt overspel gepleegd.'
Deze boeken kunnen nu wind in de zeilen gebruiken (leestips van Anneleen Van Offel)
13 maart - Nu veel boekpresentaties niet doorgaan en boekwinkels een voor een sluiten raadt Anneleen Van Offel, die zelf veel optredens rondom haar recent gepubliceerde roman Hier is alles veilig in rook op zag gaan, boeken aan die nu extra wind in de zeilen kunnen gebruiken. Een mooie lijst.
Leon Verdonschot schreef een open brief aan KLM-topman Pieter Elbers
13 maart - Het zijn onzekere tijden voor iedereen, ook op financiëel gebied. Hoteleigenaren, zzp'ers, culturele instanties: allemaal krijgen ze het hard te verduren. Maar het zijn de luchtvaartmaatschappijen die om een bijdrage van de overheid vragen. Verdonschot schrijft erover voor Revu.
Jerry Goossens over het coronavirus: ‘De somberste scenario’s niet langer ondenkbeeldig’
13 maart - De nieuwe bibliotheek in het oude postkantoor op de Neude, ook wel 'de huiskamer van Utrecht' genoemd, zal niet met toeters en bellen geopend worden. Lees de column van Jerry Goossens over dit feit in het AD hier.
Annemarie Haverkamp schrijft over haar meervoudig gehandicapte zoon ten tijde van corona
13 maart - Annemarie Haverkamp schrijft columns in de Gelderlander over haar zoon Job, die meervoudig gehandicapt is. 'We zitten in de meest kwetsbare categorie, die van de fragiele hoogbejaarden en anderen met een gammel gestel. Ik zou het mezelf nooit vergeven als Job ten onder ging aan covid-19, omdat ik niet wilde toegeven aan de coronagekte.'